האם בעתיד נלמד בעזרת טכנולוגיית מציאות רבודה? האם ניתן יהיה לשדר ישירות למוח מערכי למידה שלמים? איך מערכת לניהול ידע ומערכות בינה מלאכותית יזהו את הקשיים שלנו וייצרו עבורנו הדרכה מותאמת אישית על פי קצב ההתקדמות שלנו? האם המבחנים יהפכו למיותרים? באמצעות שאלות אלה ואחרות ננסה להתמודד עם אתגרי העולם החדש שמאפשר למידה חווייתית ומוחשית. דמיינו לעצמכם בעתיד הלא רחוק אלפי עובדים בארגון מבוזר מכל העולם, מרכיבים משקפי VR או כל מדיה זמינה אחרת וחוברים להם יחד לסביבת הדרכה ארגונית המבוססת על מאגרי ידע אדירים. העתיד כבר כאן בהרבה מובנים, והוא מביא מהפכה של ממש באופן בו מנהלי הדרכה מנגישים ידע לעובדי הארגון.
ארגונים ועסקים רבים נדרשים כיום להתמודד עם הפער ההולך וגובר בין צורכי שוק העבודה המשתנים לבין כישורי העובדים שנרכשו לרוב במערכת החינוך הקלאסית. עולם העבודה העכשווי מאופיין במקצועות חדשים שמכתיבים תפקוד אחר, יכולות חדשות וכישורים שונים מאלה שהתאימו למקצועות האתמול.
בני אדם מקושרים ברשתות חברתיות היוצרות השפעה על ההתפתחות והצמיחה של הכלכלה העולמית. מציאות זו מחייבת פיתוח אמצעים חדשים של הוראה ולמידה, ומודלים חדשים שיספקו מענה לצרכים המשתנים הללו.
איך תראה פעילות הדרכה ארגונית בעתיד הקרוב? לפני מאות שנים, לא ניתן היה לדמיין עד כמה הטכנולוגיה תהפוך את חווית הלמידה לכל כך מסעירה ואפקטיבית.
בעשורים האחרונים מתרחשת לנגד עינינו מהפכה טכנולוגית שמשנה מהיסוד את האופן בו אנו לומדים. באמצעות גישה נוחה למשאבים ובעזרת תוכן חווייתי ומרתק הופך תהליך הלמידה למוחשי ויעיל יותר.
עם זאת, ככל שהטכנולוגיה משנה במהירות את העולם סביבנו, עולה החשש כי הטכנולוגיה עשויה להחליף את האינטליגנציה האנושית, הדעה הרווחת היא שהצורך בלמידה לא ייעלם אלא ילך וילבש צורות ביטוי אחרות.

בינה מלאכותית AI, למידה מותאמת אישית ולמידה מסתגלת.

אחד המרכיבים ביצירת השינוי המערכתי הוא התאמה אישית, הכוונה להתאים את תהליכי ההוראה והלמידה לצרכים האישיים של כל עובד בארגון. יכולות כגון חשיבה הגיונית, יצירתיות והערכה ביקורתית, גישה לפתרון בעיות, נעדרו כמעט לחלוטין ממטרות החינוך הקלאסי.
באמצעות פיתוח של כלים טכנולוגיים ניתן למקד תהליכי הדרכה ארגונית ולבנות מערכות למידה המסתגלות באופן דינמי ביחס לכל עובד, ובתגובה לנתונים שנאספים במהלך תהליך הלמידה עצמו.
בארגון לומד אפיקי הלמידה מתעצבים מניתוח ממוחשב של ביצועי צוות העובדים, וכך ניתן לבנות מסלולי למידה רבים ומגוונים. טכנולוגיית הבינה המלאכותית(AI) מביאה פריצת דרך חדשנית בהליכי למידה מסתגלת ובעתיד תשולב גם במערכי הדרכה ארגוניים.

מעבר ללמידה זמינה וניידת בקונספט ATAWAD

המגמה החלה עם אפליקציות למידה המיועדות לילדים בתחומים כמו לימודי שפות ושיפור כישורי המתמטיקה. בעקבות שיעורי ההצלחה הגבוהים ובזכות היתרונות של יישומים ניידים אלה, זה היה כמעט בלתי נמנע שחברות יחליטו לתעל את עולם האפליקציות לצרכי הכשרה, הדרכה ארגונית ופיתוח מיומנויות עובדים. תוך שימוש במערכת ניהול למידה.
שימוש בטכנולוגיית ענן ושימוש במערכת לניהול למידה, יוצרת זמינות גבוהה ובהתאם לצרכים של מנהלי הדרכה בארגונים גלובליים. הם מצדם דורשים גמישות מקסימלית ותמיכה מובהקת בקונספט ATAWAD.


כאשר המציאות פוגשת בעולמות הווירטואליים

פתרונות המציאות הרבודה והווירטואלית הופכים פחות יקרים ונגישים לציבור הרחב. בשנת 2022 צפוי שוק ה- AR וה- VR להגיע לגודל של 209.2 מיליארד דולר. אוזניות ויישומיי VR הופכים את חווית ה- VR לנגישה לכולם.
ההזדמנויות לשילוב AR ו- VR בתהליכי הדרכה ולמידה הן אינסופיות. יצירת עיצובים וסביבות להובלת הלומד לחלק הפנימי של מכוניות או כדי לעזור לתלמידים לרפואה להבין את המורכבות של גוף האדם, ל- AR ו VR יש תפקיד משמעותי בהפיכת חווית הלמידה למעניינת ומרתקת יותר עבור הלומדים בעזרת טכנולוגיה מודרנית.
מספר ארגונים משלבים גם פתרונות מבוססי AR ו- VR כדי לקבל את העובדים החדשים ולארגון שלהם.


העתיד הרחוק - למידה אוטומטית

בסצנה הידועה מהסרט "מטריקס", ניאו שוכב בכיסא של רופא שיניים מחובר לרצועות של אלקטרודות, הוא מוריד סדרה של תכניות אימונים לאומנויות לחימה ישירות למוחו. אחר כך הוא פוקח את עיניו ואומר את המילים שרבים מצטטים מאז: "עכשיו אני יודע קונג-פו"
סוג זה של למידה אוטומטית אולי נשמע כמו עתיד דיסטופי עבור רבים, אך בדיוק לשם אנו הולכים. ולמרות השאלות האתיות שעלולות להתעורר, התועלות עשויות להיות משמעותיות אם נשתמש בהן נכון.
בוחרים משימה הדורשת ביצועים גבוהים של הקורטקס הוויזואלי במוח, נניח תפיסת כדור במעופו. אז מוצאים מקצוען בתפיסת כדורים ודרך מכונת fMRI מתעדים את המתרחש במוחו בזמן שהוא מדמיין תפיסת כדור. למעשה ברגע זה תיעדתם תוכנה שלוכדת כדורים ואתם מוכנים ללמוד. השלב הבא: להכניס את התלמיד למכונת ה- fMRI, בכדי לגרום לה לשדר את אותם תמונות תפיסת כדור שתיעדתם קודם ישירות למוח התלמיד באמצעות נוירו-פידבק. אפילו לא צריך לשים לב בזמן שזה קורה. עם זאת, המוח מתוודע לדפוס הזה - וזו בעצם הלמידה: המוח מתוודע לדפוסים חדשים.
מחקרים הראו כי שידור תבניות fMRI יכולה לגרום לשיפור לאורך זמן במשימות הדורשות ביצוע חזותי. בתיאוריה, סוג של למידה אוטומטית הוא תוצאה פוטנציאלית ואיך תראה למידה אלקטרונית בעתיד הרחוק.

למידה מבוססת משחק & משחוק Gamification

למידה מבוססת משחק כוללת תכנון פעילויות למידה כך שמאפייני המשחק ועקרונות המשחק אינם נמצאים בתוך פעילויות הלמידה עצמן. לדוגמה, בקורס כלכלה סטודנטים עשויים להתמודד בתחרות וירטואלית למסחר במניות; בקורס מדעי המדינה סטודנטים עשויים לשחק תפקידים כשהם מנהלים משא ומתן מדומה הכרוך בסכסוך עבודה.
משחוק Gamification לעומת זאת, מיישם אלמנטים של משחק או מסגרת משחק על פעילויות למידה קיימות. למידה מבוססת משחק מתכננת פעילויות למידה באופן משחקי.
המשחוק והלימוד מבוסס המשחק מקדמים מעורבות וגם מוטיבציה מתמשכת בלמידה.
רוב המשחקים כוללים אלמנטים כמו כללים, יעדים, אינטראקציה, משוב, פתרון בעיות, תחרות, סיפור וכיף אמנם לא כל האלמנטים נדרשים כדי להפיק בהצלחה פעילות למידה, אך בחירה קפדנית של אותם מרכיבים מסייעת לעמוד ביעדי הלמידה של הקורס ויכולה להיות שימושית.

הדרכה ארגונית כשירות Learning As A Service

האם הבחנתם עד כמה תעשיית הבידור התפתחה בחמש השנים האחרונות עם הצמיחה של שירותי Streaming? שירותים אלה, כמו Netflix, Hulu ו- Amazon Prime Video מאפשרים להירשם כמנוי לחבילה ארוכת טווח שמעניקה גישה לסרטים ותוכניות טלוויזיה בלחיצת כפתור.
סביבת הלמידה הארגונית היא כעת במצב דומה, מצד אחד יש לנו ספקים מוכרים וגדולים שיש להם קטלוג מסיבי של קורסים זמינים. מצד שני, יש לנו ספקים אשר מציעים פתרון White Label שמציע מיתוג של הלקוח על גבי תוכן מוכן לשימוש.
ככל שהמוקד עובר לשרת את האינטרסים של הלומד, בתרחיש דמוי Netflix עבור פלטפורמות למידה והדרכה, הלומד מוסמך על פי בחירת קורס לטעמו.


בחירה חופשית 

למרות שכל נושא שנלמד מכוון אותנו לאותו היעד, הדרך המובילה אל היעד עשויה להשתנות. בדומה לחוויית הלמידה המותאמת אישית, עובדים בהכשרה יוכלו לשנות את תהליך הלמידה שלהם בכלים שהם מרגישים נחוצים עבורם. צוותי עובדים ילמדו בעזרת מכשירים שונים, תכניות שונות וטכניקות על בסיס העדפה שלהם. תפקידי כיתת ההדרכה המסורתיים התהפכו ומעתה - Bring Your Own Device (הביאו את המכשיר שלכם) הינה טרמינולוגיה חשובה במסגרת שינוי זה.
התנסות מעשית.
מאחר והטכנולוגיה מהווה זרז ליעילות בתחומים מסוימים, הלימודים יפנו מקום למיומנויות שדורשות ידע אנושי המבוסס על אינטראקציה. לכן, הניסיון המעשי יירכש דרך קורסים. מרכזי למידה ארגוניים יספקו יותר הזדמנויות עבור עובדים בהכשרה על מנת להשיג מיומנויות בעולם האמיתי המייצג את עבודתם. משמעות הדבר היא שתוכניות הלימוד יספקו מקום רב יותר לעובדים לבצע התמחויות, ליווי פרויקטים ופרויקטים בשיתוף פעולה.

המבחנים ישתנו לחלוטין

כאשר פלטפורמות למידה יעריכו יכולות של עובדי הארגון בכל שלב, מדידת יכולותיהם באמצעות מבחנים עשויה להפוך לבלתי רלוונטית. רבים טוענים כי הבחינות מתוכננות כעת בצורה של שינון ודחיסה של חומר לימוד שנשכח כבר למחרת. מדריכים חוששים כי הבחינות אינן מדד אמין למסוגלות בכניסה למקום עבודה. דווקא יישום הידע נבדק בצורה הטובה ביותר כאשר נעשית עבודה על פרויקטים בתחום.

Mentoring במקום הוראה פרונטלית

בתוך 20 שנה, עובדים בהדרכה יתנהלו בעצמאות רבה במסגרת תהליך הלמידה שלהם, חונכות תהפוך ליסוד להצלחת העובד. מדריכים ומנטורים יהוו נקודה מרכזית בג'ונגל של מידע, בהכוונתם העובדים יוכלו להתמקד בעיקר ובמה שחיוני להכשרתם.

לסיכום

בתקופה האחרונה הקדשתי הרבה זמן לקריאה, מחשבות ופגישות עם מנהלי הדרכה ארגוניים בנושא האתגרים העומדים בפנינו. נושא פעילות הכשרה והדרכה בארגונים מעסיק אותי מאד. בין אם אנחנו מתמודדים עם פיתוח תוכנה לעסקים וארגונים, או שאנחנו מדברים על הכשרה ארגונית, השאלה כיצד יראה עתיד פתרונות ההדרכה היא שאלה שנמצאת קרוב לפני השטח.

אבי אמיתי
מומחה לייעול תהליכים ודיגיטציה ארגונית