כעת, כשאתם יודעים מהי מערכת ניהול למידה, הגיע הזמן להבין אילו סוגים של פלטפורמות למידה קיימות בשוק וכיצד הן שונות האחת מהשניה. להלן תיאור סוגים שונים של LMS
LMS ארגוני מול LMS אקדמי
שני סוגי ה- LMS , גם הארגוני וגם האקדמי מספקים גישה לחומרי הקורס באינטרנט ומבצעים אוטומציה לתהליכי ההכשרה השונים, אולם יש בינהם מספר הבדלים.
מטרות למידה
הלמידה האקדמית מכוונת להכנת סטודנטים לרכוש ידע מעמיק בנושאים שונים. כאן, ידע תיאורטי הוא מטרת הסיום. למידה אירגונית מתמקדת בלמידה הקשורה ליישומים מעשיים, ואחת ממטרותיה העיקריות היא יעילות והחזר השקעה.
ציר הזמן של הקורס
בתהליך הכשרת עובדים קיימת מגבלת זמן כך שמערכת לניהול למידה ארגונית חייבת להיות גמישה יותר על מנת שתתאים לכל מסגרות הזמן ולצרכי העסק. סמסטרים, טרימסטרים ורבעים - אלה הן מסגרות הזמן של מוסדות החינוך ולא של עסקים וארגונים. עבורם, LMS צריכה להציע יחידות תיזמון כגון חגים, זמני בחינות ותקופות לימוד.
תעודות וציונים
פלטפורמת למידה ארגונית מציעה בדרך כלל יכולת מעקב והשלמה של קורסים בצורה של תעודות. LMS אקדמי עוקב בדרך כלל אחרי התקדמות הלומדים באמצעות מערכת הציונים, שמספק מידע על ציונים, נוכחות בשיעורים ותוצאות של מבחנים.
בעסקים וארגונים הפוקוס אינו על ציונים אלא קיימת חשיבות להכשרות פרקטיות ולמיזעור סיכונים וחשיפה משפטית (מניעת הטרדה מינית בסביבת העבודה, בטיחות וגהות, הכשרות רגולטוריות ועוד...). מערכת לניהול למידה מקצועית תדע לנהל ולגבות נוכחות וחתימות העובדים על הכשרות חובה אלה.
כלים ללמידה חברתית
פונקציות אחרות שבדרך כלל מספקת פלטפורמת למידה אקדמית הן היכולות ליצירת קבוצות ספציפיות של תלמידים לפרויקטים בכיתה, לוחות דיון וכלי שיחות ועידה דיגיטליים.
עדכוני תוכן
התוכן הדרוש לתלמידים מבוסס לרוב על תכנים קבועים שאינם משתנים באופן תדיר ולכן ב - LMS אקדמי אין צורך בעידכוני תוכן קבועים.
מכיוון שצרכי השוק משתנים די מהר, LMS אירגוני צריך שיהיו בו יכולות לעדכן את תכני הקורסים בקלות ובמהירות.
LMS חינמי מול מסחרי
בדרך כלל זהו אחד האתגרים הראשונים שחברות מתמודדות בעת סקירה ובחירת LMS - הבחירה בין מערכת המושתתת על קוד פתוח בחינם או פלטפורמה מסחרית בתשלום. למעשה, ישנה תפיסה מוטעית כי כל LMS הבנוי על קוד פתוח הינו חינמי אך אין הדבר מדויק ומומלץ שתבדקו היטב לפני ההחלטה. יתכן ואין דרישה לדמי רישיון, אבל הדבר אינו אומר שלא קיימות עלויות נוספות/נסתרות. לאחר שתעשו השוואה קפדנית, סביר להניח שתגלו שפלטפורמת קוד פתוח יקרה הרבה יותר מאשר LMS מסחרי, מכיוון שבראשונה תידרשו להקים שרת, להגדיר פונקציות בסיסיות של LMS, להגדיר את מיתוג האתר ולשדרג את המערכת שלכם באופן קבוע. בנוסף, אם אין לכם צוות טכני ומתכנתים משלכם, שיכולים יחד לטפל בכל השינויים הנדרשים להתאמה אישית של המערכת לצרכי האירגון שלכם, סביר להניח שהפרויקט שלכם ייכשל.
הפתרון האידיאלי למשתמשים ללא רקע IT הוא מערכת LMS מסחרית. בדרך כלל היא קלה יותר להתקנה ושימוש, מציעה שירותי תמיכה טכנית ואינה דורשת עלויות נוספות.
SaaS / Cloud LMS מול LMS המותקנת על שרת מקומי
ניתן לבחור ב- LMS בשירותי Saas (Software as a Service), או לאחסן את הנתונים בשרתים של האירגון. אם תחליטו להתקין את המערכת בעצמכם, אתם אחראים באופן מלא לכל מפרט השרת והאבטחה.
אם תבחרו מערכת SaaS, ספק ה- LMS שלכם יהיה זה שידאג לחלוקת העומס בשרתים, גיבויים וכל שאר הדרישות הנוגעות לאחסון נתוני ההדרכה שלכם, אחריות על התוכנה, תמיכה וטיפול חינם בכל תקלה. זוהי למעשה הבחירה המומלצת ביותר אם אין לכם צוות IT כחלק מהאירגון שיכול לנהל את המערכת ולתת לכם תמיכה שוטפת בפתרון בעיות והתאמה אישית. כך במקום לבזבז זמן בניהול LMS , תוכלו להתמקד ביצירת תוכן למידה.
חלק מהחברות חוששות להשתמש במערכות ניהול למידה מבוססות ענן מטעמי אבטחת נתונים. כדי שחשש לגיטימי זה לא יהווה חסם להחלטתכם, עליכם לוודא שלספק ה- LMS יש פרוטוקולים להצפנה ואבטחה מירבית וכמובן יכולת לגבות את המידע שלכם.