LMS מה זה?

6 דקות קריאה ואתם מדברים LMS שוטפת...

אם אינכם מכירים את הביטוי המקוצר LMS ומה עומד מאחורי משמעותו המעשית בייעול תהליכים אירגוניים, המאמר הזה יעשה לכם סדר, כך שגם אתם והאירגון שאתם עובדים בו תוכלו להבין ולדייק את הצרכים שלכם בנושא מערכת ניהול ידע בארגון ולהפיק תועלת רבה מהשימוש במערכת שכזו.

מה היא מערכת LMS וכיצד היא עובדת?

 

LMS היא מערכת להכשרות ולמידה דיגיטלית. או אם תרצו, תוכנה לניהול קורסים. יש ארגונים שהיא מהווה עבורם פלטפורמה לקורסים דיגיטליים.

L

למידה (Learning). בעזרת מערכת ניהול למידה, תוכלו ליצור מקור אחד לכל הקורסים, הלומדות הדיגיטליות וחומרי ההדרכה באירגון. זה יהיה מקור ידע ייחודי שלכם בו תוכלו לשמור ולהרחיב את תחומי המומחיות של האירגון שלכם.

M

ניהול (Management). באמצעות מערכת לניהול ידע אתם יכולים לנהל הן את הקורסים והן את העובדים שלכם ואף לשפר את יעילותם של עובדי הארגון (ושלכם).

בהשוואה למערכות לשיתוף קבצים, LMS אינה רק אוסף קבצים, אלא מערכת מאורגנת היטב כשבאמצעותה אתם מנהלים את תהליך הכשרת העובדים.

האם לאחרונה צירפתם לאירגון עובדים חדשים? פשוט שלחו להם זימון לקורס השתלמות והיכרות עם האירגון. ירדו המכירות? בקשו מאנשי המכירות שלכם להתאמן באמצעות לומדות מכירה ולקוחות וירטואליים.

הודות לתכונות ומודולים כמו לוח שנה וזימונים אוטומטיים , תוכלו להקצות ולנהל לא רק הדרכות מקוונות, אלא גם מפגשים והדרכות פרונטליות. בדרך זו LMS יכולה להיות אפליקציה מושלמת המיועדת במיוחד ללומדים.

S

מערכת (System). או ליתר דיוק מערכת ממוחשבת. LMS הופכת את העבודה המשעממת ביותר לאוטומטית: שיבוץ ציונים, עיבוד נתונים סטטיסטיים, ניתוחים והכנת דוחות ועוד – כל אלה יכולים להתנהל על אוטומט. בנוסף, תוכלו להכשיר את העובדים שלכם מבלי לעזוב את המשרד וכמובן לנהל את כל התהליכים ישירות ממחשב העבודה שלכם.

במילים אחרות, LMS היא מערכת המדמה את מרכז ההכשרה והאוניברסיטה המקוונת שלכם. המערכת מאפשרת לכם לאחסן וליצור לומדות וקורסים דיגיטליים, מספקת ללומדים גישה לתוכן ועוזרת לכם לנהל את הכל ולהעריך את התוצאות.

סוגי LMS וההבדלים ביניהם

כעת, כשאתם יודעים מהי מערכת ניהול למידה, הגיע הזמן להבין אילו סוגים של פלטפורמות למידה קיימות בשוק וכיצד הן שונות האחת מהשניה. להלן תיאור סוגים שונים של LMS

LMS ארגוני מול LMS אקדמי

שני סוגי ה- LMS , גם הארגוני וגם האקדמי מספקים גישה לחומרי הקורס באינטרנט ומבצעים אוטומציה לתהליכי ההכשרה השונים, אולם יש בינהם מספר הבדלים.

 

מטרות למידה

הלמידה האקדמית מכוונת להכנת סטודנטים לרכוש ידע מעמיק בנושאים שונים. כאן, ידע תיאורטי הוא מטרת הסיום. למידה אירגונית מתמקדת בלמידה הקשורה ליישומים מעשיים, ואחת ממטרותיה העיקריות היא יעילות והחזר השקעה.

ציר הזמן של הקורס

בתהליך הכשרת עובדים קיימת מגבלת זמן כך שמערכת לניהול למידה ארגונית חייבת להיות גמישה יותר על מנת שתתאים לכל מסגרות הזמן ולצרכי העסק. סמסטרים, טרימסטרים ורבעים - אלה הן מסגרות הזמן של מוסדות החינוך ולא של עסקים וארגונים. עבורם, LMS צריכה להציע יחידות תיזמון כגון חגים, זמני בחינות ותקופות לימוד.

תעודות וציונים

פלטפורמת למידה ארגונית מציעה בדרך כלל יכולת מעקב והשלמה של קורסים בצורה של תעודות. LMS אקדמי עוקב בדרך כלל אחרי התקדמות הלומדים באמצעות מערכת הציונים, שמספק מידע על ציונים, נוכחות בשיעורים ותוצאות של מבחנים.

בעסקים וארגונים הפוקוס אינו על ציונים אלא קיימת חשיבות להכשרות פרקטיות ולמיזעור סיכונים וחשיפה משפטית (מניעת הטרדה מינית בסביבת העבודה, בטיחות וגהות, הכשרות רגולטוריות ועוד...). מערכת לניהול למידה מקצועית תדע לנהל ולגבות נוכחות וחתימות העובדים על הכשרות חובה אלה.

כלים ללמידה חברתית

פונקציות אחרות שבדרך כלל מספקת פלטפורמת למידה אקדמית הן היכולות ליצירת קבוצות ספציפיות של תלמידים לפרויקטים בכיתה, לוחות דיון וכלי שיחות ועידה דיגיטליים.

עדכוני תוכן

התוכן הדרוש לתלמידים מבוסס לרוב על תכנים קבועים שאינם משתנים באופן תדיר ולכן ב - LMS אקדמי אין צורך בעידכוני תוכן קבועים.

מכיוון שצרכי השוק משתנים די מהר, LMS אירגוני צריך שיהיו בו יכולות לעדכן את תכני הקורסים בקלות ובמהירות.

LMS חינמי מול מסחרי

בדרך כלל זהו אחד האתגרים הראשונים שחברות מתמודדות בעת סקירה ובחירת LMS - הבחירה בין מערכת המושתתת על קוד פתוח בחינם או פלטפורמה מסחרית בתשלום. למעשה, ישנה תפיסה מוטעית כי כל LMS הבנוי על קוד פתוח הינו חינמי אך אין הדבר מדויק ומומלץ שתבדקו היטב לפני ההחלטה. יתכן ואין דרישה לדמי רישיון, אבל הדבר אינו אומר שלא קיימות עלויות נוספות/נסתרות. לאחר שתעשו השוואה קפדנית, סביר להניח שתגלו שפלטפורמת קוד פתוח יקרה הרבה יותר מאשר LMS מסחרי, מכיוון שבראשונה תידרשו להקים שרת, להגדיר פונקציות בסיסיות של LMS, להגדיר את מיתוג האתר ולשדרג את המערכת שלכם באופן קבוע. בנוסף, אם אין לכם צוות טכני ומתכנתים משלכם, שיכולים יחד לטפל בכל השינויים הנדרשים להתאמה אישית של המערכת לצרכי האירגון שלכם, סביר להניח שהפרויקט שלכם ייכשל.

הפתרון האידיאלי למשתמשים ללא רקע IT הוא מערכת LMS מסחרית. בדרך כלל היא קלה יותר להתקנה ושימוש, מציעה שירותי תמיכה טכנית ואינה דורשת עלויות נוספות.

SaaS / Cloud LMS מול LMS המותקנת על שרת מקומי

ניתן לבחור ב- LMS בשירותי Saas (Software as a Service), או לאחסן את הנתונים בשרתים של האירגון. אם תחליטו להתקין את המערכת בעצמכם, אתם אחראים באופן מלא לכל מפרט השרת והאבטחה.

אם תבחרו מערכת SaaS, ספק ה- LMS שלכם יהיה זה שידאג לחלוקת העומס בשרתים, גיבויים וכל שאר הדרישות הנוגעות לאחסון נתוני ההדרכה שלכם, אחריות על התוכנה, תמיכה וטיפול חינם בכל תקלה. זוהי למעשה הבחירה המומלצת ביותר אם אין לכם צוות IT כחלק מהאירגון שיכול לנהל את המערכת ולתת לכם תמיכה שוטפת בפתרון בעיות והתאמה אישית. כך במקום לבזבז זמן בניהול LMS , תוכלו להתמקד ביצירת תוכן למידה.

חלק מהחברות חוששות להשתמש במערכות ניהול למידה מבוססות ענן מטעמי אבטחת נתונים. כדי שחשש לגיטימי זה לא יהווה חסם להחלטתכם, עליכם לוודא שלספק ה- LMS יש פרוטוקולים להצפנה ואבטחה מירבית וכמובן יכולת לגבות את המידע שלכם.

מהם היתרונות של מערכת LMS?

ישנם הרבה יתרונות בשימוש במערכת LMS הן לעסקים והן ללומדים, להלן קומץ קצר של עיקרי היתרונות:

לעסקים

  • הפחתת עלויות ההדרכה
  • צימצום זמן הכשרת העובדים
  • שימור סטנדרטים אחידים של עבודה
  • יצירת תוכניות למידה אישיות
  • מדידת יעילות האימון והלמידה
  • מזעור חשיפה משפטית

ללומדים

  • גישה בלתי מוגבלת לתוכן למידה בכל זמן ובכל מקום
  • הישארות בהכשרה הנדרשת
  • הרחבת המעורבות ושימור הידע
  • שיפור ביצועי העבודה
  • פיתוח אישי


אם חלק מהיתרונות הנ"ל תואמים את היעדים שלכם, כנראה שמה שאתם והאירגון שלכם צריכים זו מערכת ניהול למידה מקצועית.

מי משתמש ב – LMS?

חברות ואירגונים גדולים

אירגונים וחברות גדולות מכשירים באופן קבוע מאות ואף אלפי עובדים בו זמנית, לעיתים גם מסניפים הממוקמים בריחוק גאוגרפי. מרבית האירגונים הללו משתמשים בפלטפורמות למידה לא רק כדי להכשיר עובדים אלא גם על מנת לעדכן מפיצים, זכיינים וערוצי מכירות אחרים לגבי עדכוני מוצרים, דרישות תאימות ועוד.

עסקים קטנים ובינוניים

אם חשבתם ש - LMS מיועד רק לארגונים גדולים טעות בידכם. על מנת לשמור על תיפקוד יעיל בשוק תחרותי ומשתנה, גם חברות קטנות ועסקים מפיקים תועלת רבה מהשימוש במערכת ניהול למידה, בעיקר כדי להכשיר עובדים ולפתח את כישוריהם במהירות תוך חיסכון רב במשאבי אנוש ועלויות הכשרה חוזרות ונשנות. בית תוכנה מקצועי בהחלט יכול לענות על דרישות אלה.

בנוסף, בין משתמשי ה- LMS ניתן למצוא גם אירגונים ללא מטרות רווח, סוכנויות ממשלתיות ומוסדות חינוך.

תכונות LMS

אין הסכמה אוניברסלית לגבי מכלול התכונות של LMS סטנדרטי. אבל באופן כללי, ניתן לחלק את דרישות ה- LMS לתכונות בסיסיות ומתקדמות.

התכונות הבסיסיות

  • ניהול משתמשיםתכונה זו מאפשרת להוסיף ולערוך משתמשים, להקצות להם תפקידים ולחלק לומדים לקבוצות וארגונים.
  • ניהול הקורסיםתכונה זו מספקת חומרי למידה ומאפשרת לכם להעלות קורסים ולומדות מוכנות.
  • מעקב אחר התקדמותתכונה זו מעריכה את ביצועי הלומד. ניתן למדוד את ההתקדמות של הלומדים במרווחי זמן שונים, או לאחר סיום הקורס.

התכונות המתקדמות

  • יצירת קורסיםבחלק מפלטפורמות הלמידה יש אפשרות ליצור מבחנים וקורסים באופן עצמאי.
  • למידה בניידרוב המערכות LMS מאפשרות ללומדים להתאמן בכל עת, בכל מקום ומכל מכשיר.
  • "White-label" מיתוג והתאמה אישיתבעזרת תכונת LMS זו, תוכלו ליצור פלטפורמת למידה ייחודית לחלוטין תחת המותג שלכם ובכך לשמור על עקביות המותג בתוך מערכת הלמידה שלכם.
  • תעודותלפלטפורמות מסוימות יש אפשרות להנפיק תעודות למשתמשים לאחר שהם מסיימים קורס או מבחן. הדבר יעיל ושימושי במיוחד אצל חברות המקיימות הסמכות מקצועיות באופן קבוע.
  • חווית העובדים / לומדיםקיימת חשיבות עליונה לממשק נוח ואינטואיטיבי. ללא ממשק כזה מעורבות המשתמשים במערכת תצנח עם הזמן. מבחנים, חלוקה לפרקים ורמות קושי, אפשרות למשוב על המדריך או הלומדה, זימונים ותזכורת אוטומטיות להדרכה ... כל אלה ועוד משפרים את רמת שביעות הרצון של המשתמשים במערכת.

LMS - מעקב

מערכת ניהול למידה מעניקה לכם את האפשרות לעקוב אחר כל תהליך למידה המתקיים תחת האירגון שלכם, באמצעות איסוף משובים וצפייה בנתונים סטטיסטים, תוכלו להבין אם הלומדים שלכם מפיקים את המרב מחוויית הלימוד שלהם, ואם איכות התוכן שלכם מספיק גבוה.


אתם יכולים לעקוב ולמדוד תוצאות לימוד בעזרת דוחות LMS . מדדי הלמידה והדוחות כוללים בדרך כלל:

התקדמות הלומדים ושיעורי ההשלמה
מדדים אלה מראים כיצד מתקדמים הלומדים שלכם. אתם יכולים לראות אם הם סיימו קורס בהצלחה, ולעקוב אחר התקדמות שלהם. לדוגמה, קורסים עם שיעורי אי- השלמה גבוהים עשויים לעודד אתכם לחשוב מחדש על שינוי התוכן.

ציונים של הלומדים

מדד זה הוא אחד המדדים הישירים ביותר לביצועי המשתמשים. הוא מאפשר לכם לעקוב אחר פערי מיומנות וידע כאשר הלומדים מסיימים קורסים. על ידי ניתוח ציונים, אתם יכולים להבין אם הקורס מספיק טוב, או אם הלומדים שלכם זקוקים למידע נוסף בנושא.

דוחות סקירה כללית

דוחות סקירה כללית של הקורס מספקים תמונה כללית של האופן בו הצליחו משתמשים לחקור פיסת תוכן מסוימת. אתם יכולים, למשל, לעקוב אחר אחוז הלומדים שסיימו קורס, כמה זמן הם היו צריכים כדי לצפות בכל פעילות, ומה הציון הממוצע שהם קיבלו.

שיעורי שביעות רצון

LMS בדרך כלל מאפשר לכם לעשות משובי משתמשים, סקרים ושאלונים. על ידי איסוף משוב, אתם יכולים להעריך את שביעות הרצון של הלומדים. מה הם חושבים לגבי עיצוב הקורס? האם יש מספיק שיעורים? מדד זה יכול לעזור לכם להבין את אסטרטגיית הלימוד שלכם, ובמידת הצורך לשפר אותה.

תקני LMS

תקן הוא השפה שבה הקורסים שלכם ו- LMS משתמשים כדי לתקשר זה עם זה.

להלן ארבעה תקני לימוד הפופולריים:

AICC

AICC
AICC (ועדת ההכשרה המבוססת על מחשבים בתעשיית התעופה) הוא הסטנדרט הטכני הוותיק ביותר. הוא מאפשר לקורס להעביר מידע בפורמט HTTP. למרות שתקן זה כבר אינו מתפתח, ישנם כמה מערכות LMS התואמים ל- AICC.

SCORM

SCORM
SCORM (מודל הפניה לתוכן הניתן לשיתוף) הוא תקן המוכר כמעט על ידי כל פלטפורמות הלמידה. הוא משמש לאריזת קורסים אלקטרוניים מבוססי חידונים ודורש שימוש במערכת LMS תואם SCORM. בדרך זו, תוכן הלמידה יכול לקיים אינטראקציה עם המערכת כדי לעקוב אחר התקדמות המשתמש. קורסי SCORM מאפשרים לבנות מבנה ברור, להשתמש בתכנים שונים כיחידות עצמאיות ולקבוע כללים למעבר ביניהם.

xAPI

xAPI (Experience API, Tin Can)
xAPI הוצגה כגרסה חדשה של SCORM, אך יש לה יכולות רחבות יותר. בשונה מ-SCORM, הבנוי על תקשורת בין קורס ל – LMS, xAPI הוא תקן שאינו מוגבל ליחסים אלה. ניתן להשיק אותו ממחשב רגיל או לשלב אותו באתר סטנדרטי והוא מאפשר לשלוח נתונים, למשל, מאפליקציות מובייל.

Tin Can יכול לעקוב אחר רוב פעילויות הלמידה כגון למידה בזמן אמת, למידה לא מקוונת, למידה לטווח ארוך, למידה חווייתית והדמיות.

IMS LTI
IMS LTI

המאפיין העיקרי של תקן LTI הוא שהוא מחבר בין מערכות למידה. הלומדים נכנסים ל- LMS לוחצים על קישור לקורס וזה מופעל בפלטפורמה אחרת. יתרון גדול של תקן זה הוא שיצרני תוכן יכולים לעצב קורסים ייחודיים בתוך הכלים שלהם ואז פשוט לשתף אותם עם לומדים בפלטפורמות שונות באמצעות LTI.

בעוד ש- SCORM משמש יותר בארגונים או סוכנויות ממשלתיות, LMS LTI פופולרי באירגונים להשכלה גבוהה.

сmi5
сmi5

сmi5 הוא הסטנדרט החדש ביותר עבור LMS. הוא מספק את כל היכולות של SCORM ו- xAPI בו זמנית.

בניגוד לקורסי SCORM, ניתן לצפות בתוכן cmi5 במכשירים ניידים, אפילו במצב לא מקוון. פורמט זה מאפשר לעקוב אחר נתונים שאינם מוגבלים: לדוגמה, תוכלו לקבל נתונים סטטיסטיים מפורטים על האופן שבו משתמשים צופים בקובצי PDF, תמונות וקבצי שמע ווידאו. כמו כן xAPI, cmi5 מאפשר ללמוד מחוץ למערכת ה- LMS.

הרשם/י להדגמת מערכת ללא התחייבות